Om Åtvidaberg

Möjlighet till ett bra liv
Åtvidaberg är en plats med bra förutsättningar för människor att skapa ett bra liv i form av boende, omgivningar, trygghet och atmosfär. Bra skolor och utbildning finns för både unga och äldre och ett rikt föreningsliv med aktiviteter för alla åldrar och intressen.
Naturen tillhör livets goda och i Åtvidaberg är den alltid nära, som en lyx i vardagen. På pendlignsavstånd ligger Linköping som är en av de två stora städerna i regionen. På kort tid når man även kusten och havet. Det finns ett 80-tal företag i kommunen och ett aktivt näringslivscentrum, som arbetar för att ständigt skapa nya möjligheter för näringslivet.

På tur i eklandskapet vid Adelsnäs

Bild från broschyren Guide till Åtvidabergs natur

Ekarna och skogarna
Åtvidabergs kommun är känd för sina många vackra ekar. De gamla ekarna i eklandskapet är speciellt intressanta. De rymmer en mångfald arter av växter och djur med alltifrån insekter och svampar till fladdermöss och kattugglor.
Landskapet bjuder också på djupa, orörda skogar av tall och gran med områden med värdefull "gammelskog". Hela kommunen genomkorsas av vandringsleder och det finns naturreservat där man kan följa upptrampade stigar eller ta en avstickare över stock och sten och bara låta naturen fylla själens batterier.

Missmyra fågelsjö - bild från broschyren Guide till Åtvidabergs natur

Sjölandskapet
Åtvidabergs kommun bjuder på ett glittrande landskap med över 200 sjöar och vattendrag med ett rikt fågelliv. Sjöarna utgör ett eldorado för den som är intresserad av fiske. De vanligaste fiskarna är abborre och gädda. I en del sjöar kan man även få gös och röding.
 
En aktiv fritid
Åtvidaberg har ett rikt och omfattande föreningsliv med aktiviteter för alla åldrar och intressen. Här bjuds musikaftnar, lustspel, författarbesök och mycket mera. För den sportintresserade finns Åtvidabergs golfklubb med sitt berömda 11:e hål "Långa sjö".
Vårt fotbollslag ÅFF tillhör fotbollseliten och spelar i allsvenskan. Hemmamatcherna ser man på Kopparvallen, en arena med plats för cirka 8 000 åskådare.
För den ridintresserade finns hästgårdar och ridklubb. På vintern kan man nyttja den konstfrusna isbanan och är det tillräckligt kallt så kan även en gång- och skridskobana plogas upp på Bysjön i centrala Åtvidaberg. Är du intresserad av släktforskning har du möjlighet att fördjupa dig i arkiven på biblioteket.

Orageriet på Adelsnäs

Solkanontornet

Solkanontornet Bild från Solkanonklubben

Många sevärdheter
Ta gärna en båttur över Bysjön med E/S Vågspelet eller njut av en tur med utflyktsbåten Amanda på dess vackra färd över sjön Vindommen. Du kan också besöka eller från sjösidan titta på världens enda fungerande solkanon som finns i Åtvidaberg.
Ett annat populärt utflyktsmål är Adelsnäs herrgård med sin inbjudande park. Under sommaren kan man även besöka Orangeriet i parken och dess utställningar och njuta en kopp kaffe i kaffestugan vid ingången.

Åtvidabergs historia
Kommunen har en lång och intressant historia som bruks- och industriort. Den industriella traditionen har rötter ända tillbaka till ett medeltida bergsmansbruk. Åtvidabergs kopparverk utvecklades från 1700-talets senare hälft och under 1800-talet till Sveriges näst största kopparproducent. Vid 1800-talets mitt framställdes här vissa år mer koppar än vid Stora Kopparberg i Falun.
I början på 1900-talet började den industriella profilen i Åtvidaberg att växa fram där så småningom Facits kontorsmaskiner kom att dominera. Facit växte mot mitten av 1900-talet fram till en världskoncern med dotterbolag, agenter och örsäljningsställen i mer än 130 länder.

Publicerad av: Ellen Rudholm   
Senast ändrad: 2018-01-22

Länkar

Läs mer

Guide till Åtvidabergs natur
Läs guiden i pdf-formatPDF
Broschyren finns att hämta på flera ställen:
Turistbyrån under säsong
Biblioteket
I receptionen till nya kommunhuset
OBS! Så långt lagret räcker
Omslaget till Guide till Åtvidabergs natur

Gå gärna en historiskt promenad

Åtvidabergs bruks- och industrisamhälle


Välkommen på en promenad och ta del av Åtvidabergs historia, från kopparverkens etablering vid Åtvids ström på 1760-talet fram till världskoncernen Facits guldkantade decennnier på 1900-talet.

Du får en karta till hjälp med platserna tydligt markerade. KartanPDF

Karta över promenad i Åtvidabergs bruks- och industrisamhälle

Karta över promenad i Åtvidabergs bruks- och industrisamhälle

Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se