Solenergi

Sedan flera år tillbaka har solvärmepaneler varit populära och relativt billiga. De kan vara bra att använda som ett komplement för uppvärmning av tappvarmvatten samt värmesystemet om du exempelvis har en vedeldad värmepanna, främst under vår och höst när solen ger tillräckligt värme och det fortfarande finns ett värmebehov.


Under de senaste sex åren har priset på solceller (produktion av el) sjunkit med 70 procent vilket innebär att det ekonomiskt sett är en bra investering. Sverige har dessutom visat sig vara en rätt lämplig plats att ha solceller på, det är kallt vilket gör att solcellerna blir effektivare, dessutom bidrar regn och snösmältning till att rengöra solcellerna vilket gör att de fungerar bra.

Funderar du på att skaffa solvärme eller solceller?

Kontakta energi- och klimatrådgivningen så kan vi vara ett stöd till er i processen från början till slut. Vi har även kontakt med redan uppsatta anläggningar i kommunen vilka gärna visar hur deras anläggning fungerar och delar med sig av sina erfarenheter.

Under maj månad pågår informationskampanjen ”Europeiska solenergidagarna”, håll utkik under fliken ”kampanjer” för mer information eller besök solenergidagarnas hemsida.

Aktuella bidrag för solenergi

Just nu finns det två aktuella bidrag för solceller. Dels ett för att installera solceller och dels ett skatteavdrag på 60 öre för varje kilowattimme som man levererar in till nätet.

Bidraget för att installera solceller söks hos Länsstyrelsen i Östergötland. Företag får max 30 procent och övriga 20 procent i bidrag för installation av solceller. Max kan man få 1,2 miljoner kronor i stöd och de stödberättigade kostnaderna får maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt. Rådgivningen kan vara stöd för att ta fram en ansökan till Länsstyrelsen.

Sedan den förste januari 2015 kan man få 60 öre skattereduktion för varje kilowatt som man producerar i sin solcellsanläggning och levererar in till nätet, max kan du få 18 000 kronor per år i reduktion. Läs mer på skatteverkets hemsida eller kontakta rådgivningen för mer information om detta.

Att tänka på

  • Ta alltid in offerter från minst tre olika leverantörer.
  • Det kostar ca 20 000-25 000 kr/installerad kW och en kW ger cirka 1000kWh/år.
  • Det finns i huvudsak två sorters kiselbaserade solcellsmoduler på marknaden: De polykristallina och de monokristallina. Skillnaden mellan dessa är att de polykristallina är lite billigare, men mindre effektiva än de monokristallina.
  • Var noga med att inte skugga solcellerna, minsta skugga kan bryta de seriekopplade panelerna så att ingen el produceras i hela solcellspanelen.

Solenergianläggningar

Om du vill höra med andra hur de har gått tillväga för att skaffa solceller och ta del av deras erfarenheter så finns det anläggningar i länet som är öppna för besök året runt. På www.solenergidagarna.se hittar du anläggningar som finns i länet, ta kontakt med fastighetsägaren och boka in ett besök.

Publicerad av: Joakim Svensson   
Senast ändrad: 2015-11-18
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se