Kampanjer

På denna sida lägger vi kontinuerligt upp kommande, pågående och avslutade projekt och kampanjer/projekt.

 

Pågående projekt

Hållbar arbetspendling - prova att resa hållbart till jobbet i höst
I höst har du som invånare i Åtvidabergs kommun möjlighet att låna en ellastcykel, elcykel eller elbil under en testperiod för att pendla till och från jobbet.

Redan den 30 januari levererades den första av två ellastcyklar som ska användas i projektet, i den kan man lasta fyra barn (trepunktsbälten finns) eller max 100 kilo last vilket är perfekt om man vill skjutsa barnen på väg till jobbet eller handla på vägen hem. Dessa tillsammans med elcyklar och elbilar provades under våren av invånare i Kinda kommun.

Projektet ”Hållbar arbetspendling” finansieras via bidrag från Energimyndigheten som Åtvidabergs kommun tillsammans med Kinda kommun ansökte under år 2016.

Reser du idag med fossilbränsledriven bil till jobbet, bor i kommunen och vill prova på ett mer hållbart resande under september till oktober? Anmäl ditt intresse redan nu till Joakim Svensson, kommunens energi- och klimatrådgivare. Kontaktuppgifter hittar du till höger här på sidan.

Klimatklivet - nationellt bidrag
I slutet av år 2015 kom stödet Klimatklivet som företag och offentlig verksamheter kan söka för investeringar som gynnar klimatet. Under 2015 fanns 125 miljoner kronor att söka och under 2016 till 2018 finns 600 miljoner kronor per år att söka. Laddstationer för elfordon är speciellt prioriterade för stödet. Kontakta rådgivningen om du har en projektidé som du vill söka pengar för.

Byggnaders energiprestanda (EPBD 2)
Under år 2015 kommer minst fem företag i kommunen att erbjudas rådgivning om de har ett värmesystem med olje- eller biobränsleeldning större än 20 kW eller en luftkonditioneringsanläggning som är större än 12 kW. Detta enligt EU:s direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda, även kallat EPBD2.

På EU-nivå är effektivitet och dimensionering av större värme- och luftkonditioneringssystem en prioriterad fråga. Målsättningen med direktivet är att uppnå en minskad energianvändning inom bygg- och fastighetssektorn för att minska energiberoende och utsläpp av växthusgaser. Effektiviteten hos värmesystem med en effekt över 20 kW och luftkonditioneringssystem med en effekt över 12 kW anses särskilt viktiga. Därför krävs det av samtliga medlemsstater att de antingen ska inspektera dessa system eller informera fastighetsägarna om vilka åtgärder man kan vidta för att effektivisera systemen. Sverige har valt informationsalternativet genom energi- och klimatrådgivningen.

Avslutade projekt

Solenergidagarna – Solrundan den 9 maj
Årets solrunda var den 9 maj, vi tackar alla som besökte dessa. Håll utkik här på sidan efter nästa års evenemang. Du som missade solrundan och är intresserad av solel eller solvärme så finns det fortfarande chans att besöka en visningsanläggning i  någon av Östergötlands kommuner, se bara till att boka en tid med anläggningsägaren innan ni åker till en av anläggningarna. Du hittar dessa via länken "Solenergidagarna - solrundan".

EnergiVis
EnergiVis var ett projekt som främst riktade sig till små och medelstora företag. Tanken är att hjälpa företag bli mer energieffektiva genom att visualisera energianvändningen hos dem.

Publicerad av: Ellen Rudholm   
Senast ändrad: 2017-06-29

Kontakt

Joakim Svensson
Energi- och klimatrådgivare 0120-831 91 joakim.svensson@atvidaberg.se

Länkar

Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se