Elbilar och laddning

Funderar du på att skaffa elbil? Undersökningar visar att majoriteten av de resor som man gör dagligen, runt 90 procent av en person är under 10 mil vilket innebär att en elbil är perfekt att använda i vardagen.

Vad är en elbil?

Definitionen av en elbil är att den drivs framåt av elmotorer. Dock kan den ha exempelvis s.k. räckviddsförlängare som drivs av diesel, denna laddar batteriet som i sin tur driver elmotorerna. Det finns också laddhybrider där man kan välja om man vill köra på ren el eller som en hybrid mellan el och diesel eller bensin. En elbil är ett bra alternativ om man vill ha en "andrabil" för att pendla dagligen till jobbet eller göra andra kortare resor. 

​Hur långt kommer man?

En elbil kan gå mellan 10 till 50 mil beroende på modell, körstil och yttre omständigheter. Vanligast är att de går mellan ca 10 till 18 mil. Den sträcka som anges av bilhandlare är från tester utförda i laboratorium och visar enbart maxräckvidden under perfekta förhållanden, denna räckvidd når man i princip aldrig upp till vid normal körning.

Ekonomi

Man brukar generellt sett räkna med att det kostar två kronor för att köra en mil med en elbil (två Kw/mil, elpris=en krona) . Dessutom är det mindre servicebehov i en elbil jämfört med en fossil bil eftersom elbilen innehåller mindre rörliga delar som kan slitas, ingen olja som behöver bytas exempelvis. En elbil är idag befriad från fordonsskatt i fem år och man kan dessutom få en supermiljöbilspremie på 40 000 kr vid nyinköp av bilen.

Hur laddar man och hur lång tid tar det?

​Att ladda en elbil tar olika lång tid beroende på vilken typ av elbil det är och hur mycket kraft det finns från en laddstolpe eller vägguttag. Majoriteten av laddningen görs vid hemmet och vid jobbet. Laddningen av en elbil delas upp i tre kategorier:

  • Normalladdning - från ett vanligt vägguttag eller laddbox exempelvis hemma eller på jobbet (schuko-kontakt). Laddtid: 8-11 timmar. Ska man ladda från ett vägguttag så är det viktigt att se till att uttaget är säkrat ordentligt (helst 16A). Att ladda från ett vägguttag ska endast ses som en nödlösning. Ska man ladda hemma bör man skaffa en s.k. laddbox för säker laddning.
  • Semisnabb laddning - görs via en typ 1 eller typ 2 uttag från en laddstolpe på exemeplvis en offentlig parkering. Laddtiden är mellan 30 minuter till fyra timmar. Bra om man ska handla och behöver ladda medan man gör det.
  • Snabbladdning - laddstationer vanligast längs motorvägar. Laddtid: 20 minuter till en timme. Dessa behöver man endast använda vid längre resor.

Det finns idag en rad karttjänster och appar där man kan hitta laddstolpar och planera sin resa, några av dessa finns som länkar till vänster.

Kontakta rådgivningen om du har frågor eller funderingar kring elbilar och laddning av dem.

Publicerad av: Joakim Svensson   
Senast ändrad: 2016-03-02
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se