Profiler

Programmeringsprofil

Hösten 2014 startade Alléskolan en programmeringsprofil för elever i åk 8 och 9.

I dagens samhälle är de flesta av våra ungdomar uppväxta med surfplattor, smarta telefoner och datorer. De är duktiga på en viss sak eller ett visst program, men saknar ofta djupare förståelse. Program blir omoderna, surfplattor och datorer likaså. Eleverna lägger mycket tid på att använda de här funktionerna - men bara som konsumenter och skapar inget i egentlig mening. Förståelsen för hur tekniken fungerar och kan användas uteblir därmed.

Vi vill vända på det här. Vi vill få eleverna att gå från att vara passiva konsumenter till att vara aktiva producenter. Eleverna får lära sig att styra datorer genom att de får grundläggande kunskaper i programmering (även kallat “att koda”).

IT-branschen i Sverige växer och behovet av folk med rätt kunskaper på arbetsmarknaden efterfrågas i allt högre grad. Man har i dagsläget svårt att hitta rätt kompetens inom IT. För att matcha kraven från morgondagens arbetsmarknad måste skolan arbeta för att stimulera elevernas intresse för grundläggande IT-kunskaper.

Profilens elever kommer att programmera appar, program och bygga konstruktioner till exempel robotar som sedan programmeras att utföra olika uppgifter. Tanken är att det hela tiden ska vara en blandning av praktiskt arbete i kombination med programmering, så att eleverna får se vad som händer på “riktigt”. Till vår hjälp kommer vi att använda oss av en enkortsdator (Raspberry pi) som lämpar sig mycket bra för programmering och robotstyrning.

Undervisningen i programmering kommer att ske på elevens val. Elever i blivande åk 8 erbjuds att anmäla sig till profilen.

Titta gärna in på bloggen Alléskolans programmeringsprofil åk 8-9 och följ lärarna på Twitter @codeteachers

Välkommen att kontakta ansvarig lärare, Jens Laurell,  på: jens.laurell@atvidaberg.se

 

Fotbollsprofil

Alléskolan tillsammans med Åtvidabergs FF erbjuder fotbollsprofil. Här finns en unik träningsmiljö på en allsvensk arena med instruktörer som också är knutna till Åtvidabergs FF:s tipselitverksamhet och Facettens fotbollsgymnasium. Endast en utspark bort från Alléskolan ligger Kopparvallen där samtliga praktikpass bedrivs. Vi har ett nära samarbete med Facettens fotbollsgymnasium där vi kan ta del av den verksamhet som sker där, exempelvis träningsupplägg och intressanta föreläsningar som anordnas.

Du som vill kombinera kvalificerad fotbollsträning på skoltid två gånger i veckan med studier kan söka till fotbollsprofilen på Alléskolan i årskurs 8. Profilen är sökbar för både tjejer och killar. Förutsättningen är att du har ett stort intresse av fotboll och har som mål att utvecklas som fotbollsspelare, det är också önskvärt att du spelar aktivt i någon klubb.

Profilen innehåller praktiska fotbollspass men även en del som består av teoretiska pass. Fotbollspassen har individuell inriktning där fokus ligger på att utveckla de tekniska färdigheterna hos spelarna och syftar till att komplettera klubbträningen. Teoripassen består dels av fotbollsteori men också av en del som inriktar sig på moral och etik och verkar för fair play i hela skolan.

Ett ytterligare syfte med Fotbollsprofilen är att det skall ha en positiv inverkan på hela skolarbetet genom motivation. Skolarbetet kommer naturligtvis i första hand och det är viktigt att lära eleven att ta ansvar både för sina egna studier och sin egen träning. Förutom profildelen kommer elever som går fotbollsprofil att följa undervisningen precis som alla andra.

Välkommen att kontakta ansvarig lärare och fotbollsinstruktör, Matthias Andersson,  på: matthias.andersson@atvidaberg.se

Publicerad av: Ellen Rudholm   
Senast ändrad: 2016-11-18
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se