Vanliga frågor om elevdatorerna

Svar på vanliga frågor rörande 1 till 1

Fråga: Jag har läst i Corren och Aftonbladet att elever/föräldrar i Skövde fått ersättningskrav efter att elevdatorerna lämnats in. Kan det ske med elevernas Cromebook? Nej, vi har valt att leasa datorerna utan restvärde. I Skövde leasar man elevdatorerna med ett restvärde, det innebär att datorerna ägs av leasingföretaget och de räknar med att datorerna har ett andrahandsvärde när de lämnas in efter treårs normalt slitage. I annat fall krävs kommunen på mellanskillnaden. Vi har valt att inte ha en lösning med restvärde just för att du som elev/förälder inte ska behöva vara orolig över att ev få ersättningskrav när datorn ska lämnas in

Fråga: Kostar det oss något att skriva på kontrakt för datorn. Nej, är man normalt aktsam om sin dator står skolan för alla ev kostnader som uppstår. Skulle datorn skadas utanför skoltid eller pga av att man inte varit aktsam om den får man ersätta kostnaderna för att laga den eller i värsta fall ersätta den. Vad datorn kostar att ersätta beror på hur gammal den är och ersättningsnivåerna står skrivna i kontraktet.

Fråga: Vad menas med skoltid? Med skoltid menas från det att eleven lämnar hemmet för att gå/åka till skolan tills dess att eleven är hemma igen efter skolan. (under förutsättning att eleven åker direkt mellan skola och hem och inte har tex fotbollsträning där emellan)

Fråga: Måste man ta hem datorn varje dag efter skolan?
Svar: Det måste du inte. Men vi rekommenderar att du gör det. Dels för att du kanske behöver använda datorn till läxor mm, dels för att inbrottsrisken i skolan ökar om alla datorer finns kvar över natten.

Fråga: Om mitt barn halkar på väg hem från skolan och datorn skadas - kommer det då att bedömas som oaktsamhet? Nej, inte om datorn förvarats i sin datorväska. Om man däremot tex klämmer fast datorn på cykelns pakethållare och tappar den eller spräcker skärmen på den betraktas det som oaktsamhet. Ska man cykla med datorn är det lämpligt att ha den i en ryggsäck.

Fråga: Om vi inte har uppkoppling hemma - kan eleven då inte göra sina läxor? Man kan arbeta offline med datorn och tex skriva dokument. På skolan erbjuder vi också läxhjälp. Skolan är kvällsöppen två dagar i veckan, tis och tors.

Fråga: Måste man ha en Cromebook för att komma åt elevernas skolarbeten? Nej, eleverna kan komma åt och arbeta med sina skoldokument från vilken uppkopplad dator, platta eller smartphone som helst

Fråga: Om man har idrott första lektionen - vart förvarar man datorn då och vem har ansvaret för den?
Svar: Helst ser vi att du låser in den i ditt elevskåp innan du går till idrottshallen. I annat fall har gymnastiklärarna till gång till ett särskilt stöldsäkert plåtskåp där datorerna kan låsas in. När de är inlåsta i skåpet ansvarar skolan för dem.

Fråga: Får eleverna ett USB minne eller CD skiva för att säkerhetskopiera dokument?
Svar: Nej, allt sparas på Google Drive

Fråga: Får man sätta på ett klistermärke på datorn eller ett "skal"?
Svar: Nej, datorn får inte märkas. Man får ej heller förändra/byta ut delar på datorn.

Fråga: Får man lyssna på musik på datorn t.ex. på rasten?
Svar: Ja, det får man. Om man följer kontraktet och svensk lag. På lektionerna bestämmer din lärare vad som är tillåtet.

Fråga: Om vi får inbrott hemma och datorn stjäls är det min hemförsäkring som ska täcka förlusten av datorn?
Svar: Ja, om stölden har skett hemma. Det kan vara lämpligt att se över sitt försäkringsskydd i samband med att kontraktet om datorn tecknas.

Fråga: Vad gör man om det blir problem med datorn?
Svar: Eleven vänder sig till skolvärden mellan kl 08.00 och 09.00 för att felanmäla eller få hjälp med enklare support.

Fråga: Får man ladda ner spel på datorn?
Svar: Ja, spel som kan laddas ner på ett lagligt sätt och som inte hindrar att datorn används i undervisningen (t.ex. får de inte ta för mycket minnesutrymme). Datorn är i första hand ett arbetsredskap!

Publicerad av: Niklas Zackrisson   
Senast ändrad: 2016-09-06
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se